Kako je Sensei webportal namijenjen svim ljubiteljima borilačkih vještina i sportova odlučili smo posvetiti prostor i vrijeme vama, sa željom da vam približimo mjesta na kojima se borilačke vještine prakticiraju sa srcem.

Odazvali smo se pozivu i posjetili naše prijatelje iz TENSHIN NO MICHI – HONBU DOJO. To je mjesto gdje se proučavaju i prakticiraju klasične japanske ratničke vještine, Ninjutsu i Ju Jutsu.

Ulaskom u dvoranu odmah primjećujemo da je njihov trening koncipiran na tradicionalan način. Nakon što s velikom pažnjom postave Kamizu i zapale svijeće (svaka škola ima po dvije svijeće), započinju trening uz tradicionalni pozdrav i kratku meditaciju.

Nakon zagrijavanja trener Darko uzima u ruke tradicionalna ninja oružja, a učenici staju pred njega. Izbjegavajući napad oružjem vježbaju kretanje, razvijaju osjećaj za prostor, ravnotežu i reflekse.

Gikan Ryu – jedna od 9 škola Bujinkan Ninjutsu

Na programu vježbanja bio je Gikan Ryu – jedna od 9 škola Bujinkan Ninjutsua. Trener Darko pokazao je tehniku i zatim prepustio vježbanje učenicima. Uz njegovo budno oko krenuli su s izvođenjem tehnika. U prekidima kada je dodatno objašnjavana tehnika Darko je stalno naglašavao kako je tehnika ista radila se ona s oružjem ili bez njega.  ORUŽJE JE SAMO PRODUŽETAK NAŠIH RUKU!  To je činjenica koju učenici moraju usvojiti.

Glavne stvari na koje su morali obratiti pažnju bile su:

  • Distanca
  • Tajming
  • Ravnoteža
  • Korištenje kompletnog tijela

U kompletu sa pokušajima da se ispravno ponovi tehnika, te 4 stvari uvijek zadaju “glavobolje” učenicima. Vrlo su brzo shvatili da to što neka tehnika izgleda jednostavno ne znači da ju je lako ispravno ponoviti.  Kroz rad u paru i u pokušaju repliciranja stvarne situacije prošli su kroz nekoliko tehnika i njihovih varijacija. Tu trener Darko naglašava kako je rad na osnovnoj tehnici izrazito važan i bez nje nije moguće pravilno izvesti ostale varijacije.

Osim 9 škola Bujinkan Ninjutsua tu se prakticira i tradicionalni Ju Jutsu. U svim se koracima poštuje tradicija, ali na kraju sve su tehnike osobna interpretacija svakog vježbača. Tu ponovno pomaže trener koji kroz praktičnu primjenu usavršava učenike.

Trening sam po sebi povremeno djeluje dosta grubo, ali ga učenici prolaze sa smješkom i rado se vraćaju.

Žao mi je što nisam ponio svoj kimono i priključio se treningu. Tako bih se prisjetio tehnika iz vještine koja me uvela u svijet borilačkih. Na kraju ugodnog druženja dogovorili smo se da ćemo se vratiti i pridružiti treningu, kako bi vam dodatno približili ovu tradicionalnu vještinu.

U TENSHIN NO MICHI HONBU DOJO  treninge vodi majstor Darko Golubičić, član Bujinkan Shidoshi – Kai (Instructors Association), a održavaju se u Hercegovačkoj ulici 111, u Zagrebu.