Kada spomenemo pojam udarci nogama većini nam je odmah u glavi Taekwondo, a manje je poznato da je u stvari druga korejska vještina Hapkido bogatija udarcima nogom.

Kako je Taekwondo promoviran u svijetu i kroz Olimpijske igre cijeli svijet zna za njega i bogatstvo njegovog asortimana udaraca nogom. Hapkido je manje poznat iako sve više vježbača uviđa njegovu kvalitetu i kompleksnost. Hapkido je jedna od najkompleksnijijih borilačkih vještina samoobrane koja u sebi sadrži čitav niz različitih elemenata, od udaraca rukama i nogama, poluga i bacanja, do rada s različitim vrstama oružja.

Udarci nogama jedna od glavnih snaga Hapkidoa

Kao što sam već napomenuo jedan od sastavnih elemenata Hapkidoa su udarcu nogama koji su preuzeti iz stare korejske vještine Te Kyon. Počevši od osnovnog udarca nogom prema naprijed, pa do raznih akrobatskih verzija udaraca, postoji preko 50 vrsta udaraca nogom. Neki od njih su vrlo atraktivni, ali nemaju veliku samoobrambenu i borilačku primjenu. Dok su drugi pak totalno neupadljivi, ali su zato izrazito korisni i primjenjivi u borbi i samoobrani.

Kako bi naučili i uvježbali dobro tako različit repertoar udaraca i uz to dodali sva ostala znanja ove kompleksne vještine udarci nogom uvršteni su u program svakodnevnog treninga kao nezaobilazni dio. Također ti se udarci vježbaju kao dio samoobrane koja je u stvari osnova Hapkidoa.

Da bi se provjerila naučena kvaliteta udaraca postoje razni testovi vještine i snage kroz koje učenici prate svoj napredak. Danas se sve više održavaju i natjecanja na svjetskoj razini  gdje sudionici pokazuju svoje sposobnosti i znanja u izvođenju najrazličitijih udaraca nogom.

Bitno je znati da se veliki broj tih vrsta udaraca preklapa s istim takvim udarcima u Taekwondou pa učenici i vježbači tog sporta vrlo lako mogu uklopiti Hapkido samoobrane u svoj trening.

Na kraju krajeva u Hrvatskoj većina praktikanata Hapkidoa svoj je borilački put započela kroz Taekwondo, a onda su se na tom putu susreli sa Hapkidoom i počeli usvajati, primjenjivati i podučavati i tu vještinu.

_____________

Ako želite upoznati tu prelijepu korejski vještinu slobodno pogledajte na internetu gdje ju možete vježbati najbliže vama, a mi vam nudimo nekoliko linkova gdje će te saznati više informacija.

Croatian Hapkido Federation

Croatian Federation of Traditional Hapkido

CRO Team Hapkido