Sambo je sovjetska borilačka vještina nastala spajanjem različitih sovjetskih vještina i u koju je dodan jiu jitsu.
Sam naziv je kratica od SAMOOBORONA BEZ ORUŽJA koja je razvijena za potrebe vojnih postrojbi posebne namjene. Svoju je kvalitetu dokazala u ultimate fightu gdje je jedan od najboljih boraca svih vremena Fedor Emelianenko započeo svoju borilačku karijeru kao sambo borac gdje je također ostvario zavidne rezultate.

Sambo je sport u kojem postoje 2 discipline sportski sambo i combat sambo.

Sportski sambo

Sportski sambo je dio u kojem se natjecatelji natječu u borilištu koje je slično hrvačkom. Imaju na sebi kurtku. To je odjeća slična gornjem dijelu judo kimona. Također imaju sportske hlačice i mekane sportske tenisice.
Na natjecanju cilj je borbe bodovna pobjeda ili prekid. Kod sambo borbi specifično je da nisu dozvoljeni zahvati na vratu kao niti napadi na zglobove uvrtanjem.

Combat sambo

Combat sambo je nešto drugačiji od sportskog samba. Tamo natjecatelji uz gore navedenu opremu nose i kacigu za zaštitu od udaraca, rukavice i štitnike za potkoljenice i stopala.
Velika je razlika između ova dva tipa što je u Combat verziji dozvoljeno udaranje i zahvati koji u sportskom nisu, a također ti se udarci boduju.

Kao i u drugim borilačkim sportovima postoje muške i ženske, te težinske i starosne kategorije.
U Hrvatskoj imamo Hrvatski Sambo Savez u sklopu kojeg rade klubovi i održavaju se natjecanja. Nedavno je tako četvero naših reprezentativaca branilo boje Hrvatske u Novom Sadu na Svjetskom juniorskom Sambo prvenstvu. U konkurenciji od 800tinjak natjecatelja ostvarili su zavidne rezultate pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da im je to svima bio debi nastup na takvom natjecanju. Tako je Laura Blažević osvojila 5. mjesto, Dominik Matijević 5. mjesto, Ian Češko 7. mjesto i Toni Koškan 7. mjesto.