Ovaj tjedan odlučili smo se odazvati na prijateljski poziv Damira Javorovića koji podučava Kali. Kako prije toga nisam imao nekakvih prevelikih doticaja s Kalijem bio sam vrlo znatiželjan i jedva sam čekao upoznati i taj borilački sistem. Do sada sam ga viđao na YouTubeu i nešto malo uživo ali nikad nisam vidio cijeli trening. Otvorenog uma stigli smo u Combat centar kako bi pogledali trening.

Što je uopće Kali?

Kali je filipinski sustav borenja poznat i popularan u svijetu, a zahvaljujući trudu i entuzijazmu nekoliko zaljubljenika dostupan je široj javnosti i u Hrvatskoj. Prvi su treninzi krenuli 2011. u Novoj Gradišci, a od 2015. godine može se trenirati i u Zagrebu.

Treninge vodi Damir Javorović predstavnik Pekiti-Tirsia Kali sustava za Hrvatsku. Borilačkim vještinama bavi se od 1991. kada je počeo baviti se sa Taekwondoom i tamo je prvi puta upoznao sličan stil. To je bio Arnis koji je tamo prakticirao g. Marijan Vučenik. Jedva nagovorivši Marijana da ga podučava, Damir započinje svoj put prema Kaliu.  2011-te godine Damir je odlučio popularizirati Kali nakon što je vidio da su neki majstori kopirali tehnike i prikazivali ih pod nazivom drugih vještina.

Koji sustav Kali borbe danas prakticira?

Damir danas prakticira i podučava Pekiti-Tirsia Kali. To je sustav obitelji Tortal, a glavni predstavnik sustava je Tuhon Rommel Tortal. Slobodni prijevod naziva sustava  bi bio „Sasjeckati na male komade izbliza“ ili „Opkoliti protivnika sa tri strane“. Dio je obuke filipinske policije i vojske. Rommel također podučava i osiguranje ruskog predsjednika Putina.

Zanimljivo je da je on prošle godine bio u ljetnom kampu u Skradinu gdje je podučavao svoj sustav, a ponovit će to i ove godine.

Što je potrebno za vježbanje Kalia?

Kako bi se pridružili grupi koja vježba Kali potrebna vam je prije svega dobra volja, spremnost na timski rad i osnovna sportska oprema. Ostatak informacija dobit ćete kad dođete na trening. Što se tiče oružja za početak ga možete posuditi tamo.

Zainteresirani se slobodno mogu javiti na:

Također pozivamo sve zainteresirane koji žele pokrenuti kali u svojim mjestima stanovanja da nas kontaktiraju.

Mi smo se odlučili da ćemo se svakako vratiti kako bi vas i nas upoznali sa ovim zanimljivim borilačkim sistemom. U svakom slučaju hvala Damiru što nas je pozvao i upoznao sa Kalijem.