Mehanizam disanja

Disanje započinjemo pravilnim izdahom. Koliko god to zvučalo čudno potrebno je prvo napraviti mjesta za novi, svježi zrak. Nakon kompletnog izdaha, započinjemo udah koji bi trebao uvijek biti kroz nos. U nosu nam se zrak zagrijava, vlaži i pročišćava. Nakon toga ide kroz dušnik u pluća. Tu dolazi u alveole (male vrećice) u kojima dolazi do ulaska kisika u krv i izlaska ugljičnog dioksida izdahom van iz organizma. Nakon toga proces disanja se ponavlja. Odatle, putem krvotoka kisik se raspoređuje po organizmu.
Jasno je da niti jedna stanica ljudskog tijela ne može pravilno funkcionirati bez kisika pa bi samim time trebali posebnu pažnju obratiti na svakodnevno izvođenje vježbi disanja.

Prodišite punim plućima!

Vježbe disanja pomažu u reduciranju stresa, održavanju zdravlja i treningu. Vjerujem da je ta rečenica dovoljno naglasila koliko je disanje važno, stoga uvrstite vježbe disanja u vašu svakodnevnu rutinu.

Čemu služe vježbe disanja?

Netko bi se mogao zapitati što će nam vježbe disanja kada nam je disanje urođeno? To možemo usporediti s fizičkim vježbanjem. I kretanje nam je urođeno, ali svejedno se učimo ispravno kretati od malih nogu. Ako nismo lijeni shvaćamo da je fizička aktivnost bitna kroz cijeli život i izmislili smo mnoge vježbe koje nam pomažu da poboljšamo i održavamo fizičku kondiciju kroz cijeli život.
Isto tako je i s disanjem. Postoje mnoge vježbe koje nam pomažu da naučimo ispravno disati, a veliki broj njih nam i poboljšava efikasnost udaha i izdaha.
Vježbe disanja donijet će nam puno dobrobiti u svakodnevnom životu. Nabrojat ćemo samo neke od njih:

  • Pravilno disanje donijet će više kisika u organizam, a time i povećati količinu dostupne energije
  • Dugotrajno pravilno disanje povećava imunitet i poboljšava opće stanje organizma
  • Ispravno disanje omogućava nam kvalitetniji i bolji trening
  • Pravilno disanje i izvođenje vježbi disanja smanjuju stres i pomažu nam da se smirimo
  • Dugotrajno nam pomaže da poboljšamo svoje psihičko i fizičko stanje

Ovo su samo neke od dobrobiti pravilnog disanja i izvođenja vježbi disanja. U borilačkim vještinama te su dobrobiti odavno dobro poznate pa su pokreti vezani uz pravilnu tehniku disanja. Tako de npr. udarci, blokovi izvode uz glasan izdah koji još neki zovu „kjap“ na korejskom ili „kiai“ na japanskom.
Vjerojatno najviše različitih vježbi disanja ima u tradicionalnoj Jogi. Gotovo da možemo reći da je tamo razvijena „umjetnost“ disanja.

Sensei predlaže…

U nastavku ćemo vam opisati jednu jednostavnu vježbu disanja. Ona će vam donijeti sve gore navedene dobrobiti, a i više od njih. Možete ju izvoditi bilo gdje, a ne zahtijeva nikakvu opremu ili pomagala.

Zauzmite udoban položaj ležeći na leđima, sjedeći ravnih leđa ili stojeći. Položite jednu ruku na trbuh, a drugu na sredinu prsa.

Prvo duboko izdahnite tako da prvo istisnete zrak iz trbuha, a zatim iz prsa i na kraju iz ramena. To ćete najbolje napraviti tako da prvo stisnete trbušne mišiće, zatim stisnite prsne mišiće i na kraju stisnite ramena prema dolje i naprijed kako bi istisnuli što više starog zraka iz pluća.

Nakon toga krenite s udisajem tako da prvo udahnete zrak trbušnim mišićima, zatim prsnim, i na kraju ramenim mišićima. Kako bi bili sigurni da ispravno radite prvo bi vam se morala podići ruka na trbuhu, zatim ruka na prsima i na kraju bi se trebala raširiti i „otvoriti“ ramena.

Na kraju udaha na nekoliko sekundi zaustavite dah (koliko vam je ugodno). Taj dio nam služi za dodatno vježbanje pluća i uzrokuje povećanje tlaka unutar njih, time uzrokuje širenje alveola i poboljšava izmjenu kisika i ugljik dioksida. Kako bi u potpunosti izdahnuli ponovite postupak obrnutim redoslijedom. Spustite i „zatvorite“ ramena, stisnite prsne mišiće i izdahnite zrak iz prsa. Na kraju stisnite trbušne mišiće i izdahnite zrak iz trbuha.
To je jedan ciklus. Ponovite 10-tak ili više puta.“

Uvrstite ovu vježbu u svakodnevni rutinu i osjetiti sve njene dobrobiti.