Voda je osnovni građevni element svih živih bića, pa se tako ljudski organizam u prosjeku sastoji od 60ak posto vode, dok se neki organizmi sastoje čak i od preko 90 posto vode.

S početkom toplijih dana počeli smo se sklanjati u hlad i razmišljati ponovno o tome kako bi bilo super da je sad uz nas kakva bočica tekućine. Takvo razmišljanje posljedica je povećane potrebe našeg organizma  za vodom.

Pretpostavljamo da vam sad polako postaje jasno koliko je ona važna za život.

Od kuda sve dobivamo vodu za organizam?

Vodu u organizam dobivamo na nekoliko načina:

  • Iz tekućine koju pijemo
  • Iz hrane koju uzimamo
  • Oksidacijom organskih tvari tijekom  metaboličkih procesa kada je jedan od krajnjih produkata i voda

Naravno najviše vode dobivamo unosom tekućine, i idealno bi bilo kada bi to bila čista voda. Tu se ponekad javlja greška kad unosimo tekućinu, ali ona ustvari potiče izbacivanje vode iz organizma. To su npr. kava, alkohol, Coca Cola  itd.

Mnogostruka uloga vode u organizmu

Voda u organizmu ima važne uloge kao što su:

  • Održavanje tjelesne temperature
  • Probava i apsorpcija hranjivih tvari
  • Izbacivanje štetnih tvari iz organizma mokrenjem i znojenjem
  • Prijenos hranjivih tvari do stanica…

Baš zbog svega toga najbolje je vodu konzumirati u izvornom obliku, a ne u obliku sokova ili sl. napitaka.

Kako bi organizam normalno funkcionirao količina vode mora biti u stalnoj ravnoteži. To znači da koliko vode izgubimo toliko bi je trebali i unijeti. Tu dolazi do izražaja redovita konzumacija vode, te nadoknada vode za vrijeme i nakon napornih treninga.

Ako nam nedostaje vode u organizmu i omjer se promjeni za samo mali postotak dolazi do mnogih negativnih posljedica koje nam otežavaju trening ili nam umanjuju njegovu učinkovitost. Kako prilikom treninga dolazi do zagrijavanja organizma, voda se gubi isparavanjem znoja sa kože te isparavanjem iz pluća prilikom disanja. To pak dovodi do laganog zgušnjavanja krvi, a samim time i njenog sporijeg tijeka kroz organizam. Ono opterećuje srce kako bi organizam u svakom trenu imao dovoljno kisika za trenutne aktivnosti. A to uzrokuje brže umaranje zbog sporijeg odnošenja štetnih produkata koji nastaju tijekom treninga.

Osim vode treningom se gube elektroliti pa je dobro u vodu staviti malo soli i šećera kako bi se kompenziralo njihovo gubljenje. Također danas postoje mnogi izotonični napici koji nam pomažu da nadoknadimo tekućinu i elektrolite izgubljene znojenjem. Poanta svega je da uvijek na treningu uz sebe treba imati bočicu tekućine i svako malo otpiti po koji gutljaj. Nije dobro piti veću količinu jednokratno jer nam to organizam tako ne može u potpunosti iskoristiti, a i opterećuje želudac pa nam je teže nastaviti sa treningom.

Vodu treba također piti i kad nemamo osjećaj žeđi, jer kad se on pojavi tada je već kasno i izgubili smo balans vode. Preporučena dnevna količina razlikuje se od osobe do osobe pa je tako za normalno aktivnu osobu preporučena količina oko 2 litre dok je za sportaše to ponekad i dvostruko više.

Voda na Dalekom Istoku

U zemljama Dalekog Istoka ( Kina, Japan…) voda se smatra i izvorom Chia. Tamo su zbog toga smislili posebne metode i načine pijenja vode. Bitno je naglasiti da oni smatraju kako se samo iz vode u ustima resorbira Chi potreban za rad mozga, dok kada unosimo druge vrste tekućina organizam to prepoznaje kao hranu i Chi se resorbira tek u probavnom sustavu te tako ostavlja mozak bez Chia.

Evo jednog prijedloga kako treba piti vodu da bi se iskoristio njen Chi

  • Nakon jutarnje higijene, a prije doručka uzmite u usta gutljaj vode i držite ga tako brojeći do sedam. Nakon toga ga ispljunite. To je vrlo važno. Ponovite to tri puta. Četvrti puta uzmite vodu u usta i popijte je. I to je sve.

Takav način uzimanja vode ponovite najmanje tri puta dnevno, a u ostalim slučajevima je jednostavno popijte. Dobro bi bilo da je uzimamo barem pola sata prije uzimanja hrane jer nije dobro piti za vrijeme jela.

Koje god da razmišljanje o vodi usvojimo i prakticiramo važno je unositi je u dovoljnim količinama tijekom cijelog dana jer to dokazano pridonosi održanju našeg zdravlja. Zato čašu u ruke i pijte vode.

Vodu treba također piti i kad nemamo osjećaj žeđi, jer kad se on pojavi tada je već kasno i izgubili smo balans vode. Preporučena dnevna količina razlikuje se od osobe do osobe pa je tako za normalno aktivnu osobu preporučena količina oko 2 litre dok je za sportaše to ponekad i dvostruko više.