Zdravlje je najbitnije, barem bi tako trebalo biti. U današnje vrijeme svjedoci smo, vjerojatno više no ikada prije, neprestanih promjena i inovacija u modernoj medicini.  Do prije desetak godina bilo je gotovo nezamislivo da neku bolest pokušamo tretirati drugačije no konvencionalnim lijekovima.  Izuzetak su bili oni „hrabriji“ pojedinci koji bi se odvažili na posjete raznim bioenergetičarima i alternativcima ili bi možda, pomalo sramežljivo, priznali svojem liječniku da su pokušali i s „nekim čajem“.

Stvari se ipak mijenjaju….

Dovoljno je samo spoznati činjenicu da su se kuhinje svijeta izmiješale. Jedna prosječna domaćica već odavno zna za chili papričice koje su, budimo realni, prije dvadesetak godina bile tek avangardna ludost koja i nije bila toliko dostupna.

Na potpuno isti način dogodila se i fuzija začina i medicine, pa tako vjerojatno postoji mali broj onih koji još nisu čuli da cimet, osim što daje sjajan okus piti od jabuka, uspješno smanjuje razinu kolesterola,  jača imunološki sustav i štiti tijelo od bakterija i virusa. Đumbir, primjerice liječi poprilično puno bolesti i lista pozitivnih učinaka na naše zdravlje je izuzetno dugačka. Znanstveno je dokazano da daje pozitivne rezultate u liječenju raka debelog crijeva i prostate.

Važno je birati organske proizvode za zdravlje

Kroz seriju tekstova nastojat ću vam približiti primjenu začina u medicinske svrhe. Zapravo, zaključila bih da su začini prisutni u medicini već stoljećima ali u našim je krajevima ipak trebalo proći dosta vremena da se njihova upotreba proširi.

Dodatni impuls u tome svemu dale su i brojne trgovine zdravom hranom u kojima je moguće pronaći čak i potpuno egzotične začine za koje možda prvi puta čujemo.  Pri odabiru svakako pazite da odaberete začine i začinsko bilje iz organskog uzgoja,  jer oni koji su izloženi pesticidima i herbicidima nemaju jednak učinak, dapače dugotrajnom primjenom mogu naštetiti vašem organizmu.

Stoga brinite za vaše zdravlje uz pomoć prirode! Zdravlje može početi sa začinima, naučite ih koristiti svakodnevno u kuhinji. Uz nas saznajte koje su im prednosti i snagu njihovog učinka na ljudski organizam.